Kolm päeva Eesti Veiniteel: esimene päev


2020. aasta sügisel sai teoks kolmepäevane Eesti Veinitee läbimine koos LC Tallinn/VIA Lionsitega. Külastasime kokku kaheksat veini- ja kaht siidrimaja, üht Peipsi kohalikku restorani ja Andri-Peedo juustufarmi. Maitsesime kokku 63 erinevat jooki, kogused olid vahemikus 2-10 cl. Peab ütlema: “Vauu, mida kõike eestlased teha oskavad!”Marjaveinid on tõesti suurepärased.


LC Tallinn/VIA Eesti Veinitee veinireis 2020 kava:

  • Esimene päev: Jaanihanso – Tori siidritalu – Mamm&Frukt Pärnu veinimaja – Allikukivi veinimõis
  • Teine päev: Veinimäe Talu – Murimäe Veinikelder – Uue-Saaluse veinitalu – Andri-Peedo juustufarm ja Pindi veinitalu veinid
  • Kolmas päev: Järiste veinitalu – Hirveaia veinikelder – Habaja Viinavabrik
eesti-veinitee-veinitalude-külastamine




JAANIHANSO​

 

Jaanihanso on üllatab oma mastaapidega. Palju maad ja suur tootmine. Ettevõte on rajanud lisaks õunaiale ka suure pirniistanduse, et tuleviks enda pirnidest prindisiidrit toota. Pirnisaak kogu Eestis on üsna väike, nii ongi kasulik on omada isiklikku pirniaeda. Jaanihanso siidritalus tehakse siidrit ja vahuveine šampanjameetodil ehk Methode Traditionnelle. Sama meetodit kasutatakse ka Habaja Viinaköögis, Murimäel ja Tori siidritalus. Seda meetodit kasutatakse üldiselt tavalise suurusega vahuveini pudelite puhul, väiksemate jaoks on muud lahendused. Jaanihanso valikus leidub siiski ka hiiglaslikke 6 liitriseid nn. Methuselah pudeleid, mis täidetakse tavapudelites küpsenud siidriga.

Jaanihanso-jäävein-ja-peremees
Jaanihanso peremees juhib degustatsiooni
Jaanihanso- degustatsioon
Degusteerimine Cider House’is
Jaanihanso-pirniaed
Siin sirgub pirniaed
Jaanihanso-tehnoloogia
Siidrite pärmisettelt eemaldamise moodne tehnoloogia
Janaihanso-jäävein
Muljet avaldanud jääsiider

Tori Siidritalu​

Tori Jõesuus paikneva Tori Siidritalu on väliselt väiksem, kuid paistab silma lisaks isiklikele õunaaedadele ka kohapeal kasvavate viinapuudega. Toreda siidrivaliku kõrval torkasid eriti silma naturaalsed ürtidega maitsestatud limonaadid. Toriseda saaks vast ainult selle üle, et mei külastuse ajal oli viinamarja vein otsas. Mis teha, kui viinamarju veini jaoks veel nii vähe valmib. Tõelist Eesti veini kõigile lihtsalt ei jätku.

Tori-siidritalu-Eesti-Veinitee
Soe sügishommik algas siidritalus
Tori-siidritalu-peremees-Eesti-Veinitee
Peremees tootmist ja toodangut tutvustamas
Tori-siidritalu-pudeldamine-Eesti-Veinitee
Siidrite pudeldamine
Tori-siidritalu-toodang-Eesti-Veinitee
Riiulid täis ehedat eestimaist siidrit

Mamm&Frukt – Pärnu veinimaja​

Mamm&Frukt on perefirma, mis alustas tootmisega koduses garaažis. Nüüdseks on nende toodangut saada juba paljudes poodides. Vinoteek on neil suviti Pärnu ranna lähedal asuvas Villa Oliveris, mille interjöör avaldas muljet. Mamm&Frukti jookidest võitis meie südame kange ingverinaps, mida nad reklaamivad kui Eesti “grappat”.

Mamm-Frukt-Eesti-Veinitee-peretütar
Peretütar juhendab degusteerimist
Mamm-Frukt-degusteerimine-eesti-Veinitee
Degusteerimise valikus on erinevaid veine, lisaks ka kange naps
mamm-frukt-eesti-veinitee
Villa Oliveri stiilne interjöör sobib veini nautimiseks

Allikukivi veinimõis

 



Kui Allikukivi veinimõisa pererahvas oli valiku ees, kas osta suur vana mõisahoone, mis maksis sama palju kui 1-toaline korter Tallinnas, siis otsustati mõisa kasuks, ja nii sai alguse elu suures vanas majas. Maja oli küll 80-90ndatel ümber tehtud koolimajaks, peale välisfassaadi mõisa muud ei meenuta. Lapse mängutuba on näiteks koolispordisaal. Elu kaunis kohas viis peagi veinivalmistamise mõtteni. Nüüdseks on rajatud ka suur mustsõstraaed ning väga moodne veinikelder.

Allikukivi-pererahvas-ja lõvid-Eesti-Veinitee
Lions-klubilised koos pererahvaga
Allikukivi-peremees-Eesti-Veinitee
Peremees uues veinikeldris
Allikukivi-toodang-Eesti-Veinitee
Veinivalik on lai, lisaks ka auhinnatud käsitöönaps
Allikukivi-perenaine-Eesti-Veinitee
Perenaine viib läbi degustatsiooni suurel verandal
Allikukivi-mustsõstraaed-Eesti-Veinitee
Sügisene mustsõstrapõld

Loe ka teise ja kolmanda reisipäeva kohta.
Teksti koostasid: Marit Lond ja Laura Mona Velmre