Veinigiid ja sommeljee Mirje Uibo kirjutas oma blogis, kuidas sobitada kokku klassikalisemaid Eesti pidusööke kohalike veinidega. Tuli välja, et Eesti veinid sobivad kohalike toitudega kokku päris hästi, mistõttu toome need välja ka meie blogis.
Mirje Uibo
“Mis selle kiluleiva juurde siis võtta? Ikka pits viina, hehehee!” Kuulen pea igalt poolt vastuseks, kui tutvusringkonnas teemal “millist jooki kiluga kombineerida võiks?” küsitlust teen.
Tõsi, klassikalise veiniga on kiluleiba tõesti ehk keeruline ühildada. Et aga valikuid ning loovust juurde tuua, võtan läheneva Vabariigi aastapäeva valguses meie rahvusköögi põhilised road veidi lähemalt luubi alla ja otsime kodumaistelt tootjatelt juurde põnevaid ning ehk isegi üllatuslikke joogivalikuid, mida nende kõrvale proovida võiks. Just nagu rahvuslipp tõmmatakse Pika Hermanni torni, saame luua avarust ja värskeid vaateid ka oma maitsehorisontides.
Kiluleiva juurde sobib hästi klaas mõnda kodumaisest toormest tehtud vahuveini. Vahuvein sobib pidulikeks sündmusteks alati ning kiluleibadega võib kõrvutada kuivemad veine näited õunast või rabarberist. Kihvti ja kihisevat rabarberi elamust pakuvad näiteks Habaja viinavabriku, Valgejõe Veinivilla, Uue-Saaluse veinitalu ning Tori Siidritalu. Viimaselt leiab laia valiku ka kvaliteetseid siidreid, mis kuivemas versioonis samuti kenasti kiluleivaga toimivad.
Habaja Viinavabriku tegi ka ise katse, millised nende veinidest sobiks kokku vürtsikiluga. Vastuse saab teada siit videost!
Kartulisalat ja täidetud munad on läbi aegade sünnipäevalaudade klassika. Ka siia juurde sobivad värske ja kuivema maitsepaletiga mullid kenasti, kus oleks piisavalt hapet ent siiski ka delikaatsust, et vein salati segasumma suvilast liialt üle ei võimutseks. Muna on sommeljeedele üks keerulisemaid toorained, millest praktiliselt vaid vahuveinidega end pinnale mullitabki.
Toorainetest võiks siin kiigata valge sõstra ja karusmarja suunas, mida pakuvad näiteks Uue-Saaluse Veinitalu ja Valgeranna Veinitall. Põnev ja auhinnatud on ka pudelikääritusmeetodil valmiv Allikukivi rohesõstra vahuvein. Uudishimulikumad meeled võivad proovida kodumaisest viinamarjast Solaris kääritatud mulle, mille toredaks näiteks on Murimäe Muri d’Or Solaris või Uue-Saaluse Solaris.
Seapraad ahjuköögiviljadega ja mulgikapsaga vajab kõrvale korraliku happesusega veini, mis sealiha rasvast läbi murraks ja seda tasakaalustada aitaks. Mulgikapsaga sobivad aga õrnalt magusad ja puuviljased noodid. Klassikaline sommeljeede soovitus oleks siia juurde mõni Riesling, mis aga meie mail parimagi tahtmise korral korjeküpseks ei kasva. Mida aga kodumaisest veinivaramust siis leida?
Heaks vasteks on Valgejõe Veinivilla poolkuiv õuna-ebaküdoonia vein, mida muide ka veinimeister ise happe ja õunasuse tasakaalu tõttu Rieslingu tüüpi veiniks nimetab. Sarnaselt toimiv maitsekombo, ehk õun ja ebaküdoonia poolkuival ent kihiseval kujul, on leitav ka Ulge Veinitalu Pomme d’Or vahuveinis. Iga aastakäiguga areneb Eestis vaikselt ent järjekindlalt edasi ka viinamarjavein ning Tori Siidritalu täidlasemas stiilis Solarist võib kenasti sealiha juurde serveerida.
Kamavaht sobib oma traditsioonilises ent siiski uuendatumas kuues hästi Vabariigi aastapäeva menüüsse ja selle õhulisusega harmoniseeruvad eriti hästi vahuveinid. Mullide kihisev-vahutav olemus sobib hästi kamavahu kergusega ning siia sobivad kenasti pisut magusama nüansiga rabarberimullid näiteks Järiste Veinitalult, Valgeranna Veinitallilt või hoopis Uue-Saaluse ebaküdoonia vahuvein.
Kohupiimakook on koduste pidulaudade klassika, mille valmistamiseks on igal perenaisel omad nipid. Samuti on see hea võimalus kasutada suvel sügavkülma kogutud marja- või puuviljavarusid. Magustoidu ja veini sobitamise põhireegel on, et vein võiks olla magustoidust mõnevõrra magusam. Puuvilja-ja marjaveinide puhul seisneb võluvõti veel magustoidu ja veini tooraine ühildamises.
Kergema maasika-kohupiimakoogi puhul on mõnusaks kaaslaseks nt Habaja viinavabriku poolmagus maasika-rabarberi vein, Allikukivi maasikavein või Järiste poolmagus rabarberi vahuvein.
Punaste marjadega koogi puhul võib proovida näiteks Järiste punasesõstra roséd, Allikukivi vaarikaveini miks mitte Murimäe poolmagusat kuslapuuveini Ukulele.
Mahedamat õunakooki sobib täiendama koogist veidi magusama nüansiga õunavein nt Murimäe Kuldne Muri.
Magusama õuna-kohupiimakoogiga võiks proovida ehk hoopis Tori jääsiidrit, mis on oma struktuurilt täidlasem ning maitselt veidi nektarit meenutav. Tori jääsiider on viimistletud vanades calvadose vaatides ning on igati väärikas ja omanäoline dessertjook pidulikel sündmustel. Oluline on meeles pidada, et tõeliseks jooginaudinguks vajab jääsiider jahutamist 8-10 kraadini.
Karamellise õunakoogiga kõlab imeliselt kokku ka Tori Ritika ehk prantsuse tammevaadis laagerdunud mahe kuid kompleksne õunaliköör, mida prantslased nimetavad ka pommeauks. Klassikaliselt saadakse see õunabrändi ja õunamahla kokkusegamisel mis seejärel mitmeid aastaid tammevaadis puhkab.
Kodumaised veine leiab tootjate endi kodulehtedelt, kust saab neid omale lähimasse pakiautomaati või päris koju kätte tellida saab. Suurepärane kodumaise veini valik on leitav ja degusteeritav ka Eestimaa südames, Paide külje all asuvas Eesti Veini Kambris. Samuti leiab suure valiku nii kohapeal tarbimiseks kui kaasaostmiseks Põltsamaa lossis asuvast restoranist Oberpahlen. Mõnevõrra piiratum valik Eesti veine leitav Tallinnas Sip veini- ja õllepoes, Tallinna ja Tartu edrinksides ning Tartu ja Tallinna Kaubamajas.
Palju õnne Eestile ja maitsvaid toidu-veinielamusi!