Veiniturism Eestis on põnev ja kasvav turismivaldkond, mis pakub unikaalseid võimalusi tutvuda kohalike veinimajade ja viinamarjaistandustega. Üks eriti huvitav ja vähem tuntud veinitüüp, mida Eestis saab avastada, on orange ehk oranž vein. Siin on ülevaade sellest, kuidas oranži veini valmistatakse ja milliseid veiniturismi elamusi Eestis saab nautida.
Mis on oranž vein? Oranž vein on valmistatud heledatest viinamarjadest, kasutades meetodit, mis on tavaliselt omane punaste veinide valmistamisele. Erinevalt tavalisest valgest veinist, kus viinamarjade kestad eemaldatakse kohe pärast pressimist, jäetakse oranži veini valmistamisel viinamarjakestad ja mõnikord ka seemned kääritamise ajaks veini sisse. See annab veinile rikkaliku värvi ja kompleksse maitseprofiili, mis sisaldab rohkem tanniine ja bioaktiivseid ühendeid.
Oranži veini valmistamine Eestis
Eestis valmistatakse oranži veini näiteks Saksamaal aretatud viinamarjasordist “Solaris”. Eesti Maaülikooli aiandusteadlased on uurinud selle sordi kestadel kääritamise mõju veini biokeemilisele koostisele ja leidnud, et kestadel kääritatud ‘Solaris’ vein sisaldab mitmeid tervislikke bioaktiivseid ühendeid, nagu polüfenoolid, mis toimivad tugevate antioksüdantidena. See muudab oranži veini mitte ainult maitsvaks, vaid ka tervislikuks valikuks.
Tervislikud eelised
Oranži veini tervislikud eelised tulenevad selle valmistamisprotsessist. Kuna viinamarja kestad jäävad kääritamise ajal veiniga kokku, sisaldab see vein rohkem polüfenoole, mis on tugevad antioksüdandid ja toetavad südame tervist. Näiteks on Solarise veinist leitud katehhiini, mis on tuntud oma tugevate antioksüdantsete omaduste poolest. Need ühendid teevad oranžist veinist suurepärase valiku neile, kes otsivad tervislikku ja maitsvat jooki.
Oranži veini võlud ja veiniturismi avastusretked Eestis
Oranži veini valmistamise eripära ja selle tervislikud eelised muudavad selle veinitüübi väga atraktiivseks osaks veiniturismist. Eestis on orange veiniga katsetusi teinud Valgejõe Veinivilla ja Murimäe Veinikelder. Veiniturism Eestis hõlmab aga palju rohkemat kui ainult oranži veini – see on võimalus avastada laiemalt kohalikke veinimaju, õppida veinitootmise traditsioonide kohta ja nautida erinevaid veine.
Veiniturism on kasvav osa ülemaailmsest turismitööstusest, mida ajendab suurenev huvi veini ja ainulaadsete reisikogemuste vastu. Populaarsed sihtkohad hõlmavad traditsioonilisi veiniriike nagu Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Ameerika Ühendriigid. 2023. aasta veiniturismi kogumaht on 85 miljardit dollarit ning aastaks 2033 oodatakse kogumahuks juba 295 miljardit dollarit.
2022. aastal sai Eestist Euroopa kõige põhjapoolseim veinipiirkond, mis tähendab, et ka meile kohanduvad nüüd kõik Euroopa veini reeglid. Eestis kasvatatakse valdavalt 15 viinapuu sorti, millest tuntumad on Rondo, Solaris ja Regent.
Veiniturismi võimalused Eestis
Eesti veiniturism pakub mitmeid huvitavaid võimalusi:
1. Veinimajade külastused: Eestis on kõigis Veiniteele kuuluvates veinimajades võimalik osaleda ekskursioonidel ja degustatsioonidel, õppides samal ajal veini valmistamise protsesside kohta. Need külastused on suurepärane võimalus sukelduda veinikultuuri ja saada aimu, kuidas erinevaid veine valmistatakse.
2. Viinamarjaistanduste ekskursioonid: Viinamarjaistandustes toimuvad ekskursioonid annavad külastajatele võimaluse näha, kuidas viinamarju kasvatatakse ja saaki koristatakse. See on eriti põnev neile, kes soovivad näha veini valmistamise algusetappi. Viinamarjaistandusi saab külastada Muhu Veinitalus, Murimäel, Järistes, Uue-Saalusel ja Veinimäel.
3. Veini degustatsioonid: Degustatsioonidel saab proovida erinevaid kohalikke veine, sealhulgas oranži veini, ja saada teada, kuidas nende maitseprofiilid kujunevad. Degustatsioonid pakuvad võimalust võrrelda erinevaid veine ja avastada uusi lemmikuid.
Külasta Eesti veinimaju
Eesti Veinitee platvormi kaudu saavad veinisõbrad planeerida oma reisi, külastades erinevaid veinimaju ja viinamarjaistandusi üle kogu Eesti. Kõik Eesti Veiniteele kuuluvad veinimajad pakuvad suurepäraseid veinidegustatsioone ning võimalust õppida veinitootmise kohta.
Lisaks pakuvad Hindreku talu Eesti Veini kamber ja Põltsamaa Veinikelder erakordselt laia valikut Eesti veine. Need külastused annavad võimaluse avastada kohalikke veine ja õppida rohkem veinitootmise traditsioonide kohta. Veiniturism Eestis aitab kaasa kohaliku veinikultuuri arengule ja pakub külastajatele rikkalikke maitseelamusi. Oranži veini ja teiste kohalike veinide avastamine lisab sellele kogemusele teaduslikku ja tervislikku mõõdet. Liitu meiega avastusretkel Eesti veinikultuuri südamesse ja naudi rikkalikke maitseelamusi!
Liitu meiega avastusretkel Eesti veinikultuuri südamesse ja naudi rikkalikke maitseelamusi!