Pidupäeval lauale sobivatest jookidest alles hiljuti kirjutasime, kuid leidub veel teisigi viise, kuidas Eestis valminud jooke nautida. Tõime välja huvitavamad kokteilid, mille valmistamisel on kasutatud Eesti veinimajade marjaveine ja teisigi jooke.

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole kokteilides kasutatud vaid kangeid napse ja limpse, vaid üha rohkem ka puuvilja- ja marjaveine.

Põltsamaa lossis asuva restorani Oberpahlen juhataja ja baarman Siim Emajõe tutvustas paremikku oma retseptidest, et saaksite proovida neid oma kodus järele teha. Lisaks andsid oma soovitused kaasa Ulge talu ja Valgejõe Veinivilla. Siin nad on.

Summer Is Greener

Oberpahleni baarmani Jaanus Pihli signatuur – Monin Cup 2023 võistluskokteil – 5. koht

5cl Allikukivi Rabarberivein

2cl rohelise õuna püree

1cl kiivi püree

2.5cl laimimahl

Pikendaja leedripuu toonik

Ehitada suuremasse Old-Fashioned klaasi ja segada hoolikalt, kaunistada õunaviiluga

Vabõrn Spritz

Populaarse kokteilitüübi kodumaine versioon.

3cl Crafters Gin

2cl Allikukivi Hermiine Jõhvikaliköör

1cl laimimahl

8cl Pindi Vabõrn vahuvein

pikendada gaseeritud veega

Lisa kõik koostisosad klaasi jääle, sega hoolikalt, lisa värsked või külmkuivatatud marjad kaunistuseks.

Siim Emajõe, restoran Oberpahlen

Eesti Negroni

Klassiku eestimaine versioon, mis on pehmem ja kergem.

3cl Uue-Saaluse Astel Gin

3cl Uue-Saaluse Vermut

4cl Veinivilla Erik Menved Pohlavein

Lisa koostisosad klaasi jääle, sega hoolikalt, pigista peale eeterlike õlisid apelsinikoorest, kaunista apelsinikoore ja marjadega.

Ka Jõgevamaal asuva Ulge talu veinimeister Jorma Kütt avas oma retseptilaeka, ning tõi välja ühe parimatest kokteilidest.

Talvine Sangria

Vaja läheb:

apelsin, pirn, sidrun, õun (kõiki 1)

1 dl apelsinimahla

1 pudel Ulge talu Deux copines marjaveini

0,5 dl brändit

15 ml vahtrasiirupit

1 kaneelipulk

Kuidas valmistada:

Lõika puuviljad lahti ning lisa kannu/karahvini. Lisa 1 dl apelsinimahla. Seejärel tuleb puuvilju pisut muljuda ning lisada 1 pudel Ulge talu Deux copines marjaveini. Seejärel lisa 0,5 dl brändit ning 15 ml vahtrasiirupit ning kaneelipulk ning sega korralikult läbi. Serveeri koos jää ja apelsiniviiludega ning soovi korral võid lisada ka mullivett.

Lõpetuseks lisas ka Valgejõe Veinivilla kokteilinimekirja ühe klassiku, mis erilist ettevalmistust ei vaja.

Retro-küdoonia

Vaja läheb:

0,275cl Vinkymon ebaküdoonia limonaadi

0,2l Valgejõe Haljas marjaveini naps (45,5%).

Kuidas valmistada:

Lisa Highball klaasi 1/3 jääd. Lisa 6cl Valgejõe Haljas marjaveini naps. Lisa ebaküdoonia limonaad kuni klaasi servani. Kaunista mandariniiviiluga.

Anna meile teada kommentaarides, kuidas oled samuti Eesti veine kokteilides kasutanud.