Eesti veinimajade valikust leiab pidupäevaks täpselt 184 erinevat jooki. Olgu see vein, vahuvein, siider või mõdu. Ja seda nii alkoholiga kui ilma. Aga, et pilt silme ees täitsa kirjuks ei kisu, siis veinimeistrid annavad siinkohal mõned soovitused.

Valik valgeid veine ja mõdusid

Valgejõe Veinivilla – valikus hetkel 12 jooki.
Veinimeister Tiina Kuuler toob esile: “Valgejõe Kuldne alõtšavein sobib hästi rasvase kala ja sealihaga, ei põlga ära suitsukala, hapukapsast ega seapekki.”
Tellida saab siin.

Veinimäe – valikus 8 erinevat veini ja siidrit
Peremees Roman soovitab Jääsiidrit ehk Eesti parimat magusat veini:” Jääsiider sobib ideaalselt peaolaulale koos magus-hapu dessertidega näiteks koos metsmarjade juustukoogiga.”
Tellida saab siin.

Nöösker – hetkel valikus 4 erinevat mõdu, kuid peagi sortiment suureneb.
Mõdumaja perenaine soovitab: “Kõige paremini sobiks meie valikust Eesti pidupäeval lauale Algus, mis on esimene mõdu, mis on Eestis ametlikus mõdukojas toodetud. Algus on traditsiooniline mõdu ning seega on tal pikk ajalugu nagu Eestilgi. Samas on ta valmistatud modernsete meetoditega ning on tänapäevane nagu innovaatiline Eestigi. Algus on maitselt magus ning on valmistatud metsikust Eesti ökomeest ja kanarbikumeest.”
Tellida saab siin.

Källomäe veinikoda – valikus 5 marjaveini sõstardest, tikrist, õunast ja isegi alõtšast.
Peremees Margus soovitab: “Vabariigi aastapäevaks soovitaks Õunaveini 14%. Mõnusalt täidlast õuna maitset täiendab õrn pihlakas. Sobib ka kiluleiva juurde. Serveerida ca 12 kraadi juures.”
Tellida saab siin.

Pindi veinimaja – valikus 9 erinevat veini
Pidulikkust lisab õuna-karamelli dessertvein, mille aroomis on tunda küpseid õunu ja ahjuõuna. Maitse on värske sügisõunaselt karge ja maugasalt karamelline. Toidusobivus: Õunakook, Crème brûlée, toorjuustukook karamelliga, toorjuustuvaht õunte ja karamelliga, sinihallitusjuust.
Tellida saab siin. 

Valik punaseid kuivematest dessertseteni

Ideafarm – valikus lausa 17 eriilmelist märjukest.
Perenaine Maria soovitab: “Pidupäeval võiks lauale panna ikka vahutava veini, Ideafarmil on esile tuua kaks Grasshopperit- poolmagus rabarberivein lõhnava madaraga ja täiesti kuiv vaarika rabarberivein, kes mulli ei taha, siis mahe tummine ploomivein.”
Tellida saab siin.

Valgeranna Veinitall – valikus 10 erinevat marjaveini ja vahukat.
Peremees Toomas soovitab pidupäevaks erinevate mullide kõrvale ka midagi magusamat: “Pidulaualt ei peaks puuduma ka hõrgud marjased koogid, mille kaaslaseks sobib hästi poolmagus piparmündiselt õhetav kirsivein.”
Tellida saab siin.

RaJuVe – valikus kokku 7 veini.
Peremees Margus soovitab pidulaua veiniks Kõrtsi Kolmikut: “Vein on küllusliku lõhnabuketiga, marjase maitsega kange mitmest erinevast punasest marjast. Sobib ilusti liharoogade ja kõvade juustude juurde.”
Tellida saab siin.

Järiste veinitalu – valikus 8 veini- ja vahukat.
Perenaine Kristel arvab, et pidulauale sobiks hästi Punase sõstra rosé: “Sobilik kerge vein nii tervituseks kui ka suupistete juurde.”
Tellida saab siin.

Langemaa veinimaja – valikust leiab 6 kelmika nimega marjaveini.
Pidustusteks pakub perenaine Kaija ennekõike punaseid veine (vt siit) või siis hoopiski Langemaa Gin Navy, mis sobib Eesti Vabariigi sünnipäevalauale traditsiooniliste kiluvõileibade juurde tervitusnapsuks suurepäraselt (vt siit).

Rüüp – veinisõpru rõõmustab 7 erinevat maitset.
Veinimeister Kersti arvab, et poolmagus punase sõstra vein Jaanimari lisab igale peolauale veidike lusti juurde.
Tutvu nende tegemistega Facebookis.

Hirveaia veinikelder – valikus 12 veini ja vahukat.
Veinimeistri Külli soovitus vabariigi aastapäevaks on poolkuiv sinikuslapuuvein “Välgi virmalised” või magus sinikuslapuuvein “Seltsidaami silmarõõm“. “Sinikuslapuuvein on sama üllatav oma uudse maitsega kui põhjamaises taevas säravad virmalised, ” ütleb Külli.

 

eesti-veinitee

Pidulikud mullijoogid, nii traditsioonilisemad valged kui ka põnevamad punased

Kodas – valikus hetkel 3 vahuveini ja 9 siidrit.
Peremees Sulev soovitab: “Rabarberi ja Maasika vahuvein Rosie, kuiv, sest see vahuvein on juba leidnud korduvalt kasutust EV aastapäeval ka EV diplomaatiliste esinduste poolt, parim selleks sündmuseks.”
Tellida saab siin.

Allikukivi – valikus 10 veini, millest 1 mulliga.
Perepoeg Ott soovitab: “Ise toome esile oma Rohelise sõstra vahuveini. Vahuvein on tehtud traditsioonilisel šampanja meetodil, ning lisaks on vein laagerdunud 2 kuud tammevaadis. Vahuvein on mõnusalt särtsakas ja kerge mulliga, kui ka mõnusalt siidine, et sobib hästi pidupäeva tähistamiseks, kui ka peolaua toitude juurde kaaslaseks.”
Tellida saab siin.

Habaja – 10 erinevat marjaveini ja -vahukat.
Peremees Villy soovitab: “Pidupäeval võiks meie valikust lauale panna kuiva pudelis kääritatud rabarberivahuveini “Kihisev Rabarber” või siis veidi magusama arooniavahuveini “Mulliga Aroonia”.”
Kihisevat Rabarberit saab osta siit ja Mulliga Arooniat tehasepoest-kohvikust kohapealt 22.-24. kell 13-18.

Uue-Saaluse veinitalu – valikus 10 erinevat veini- ja vahukat.
Veinimeister Maris soovitab: “Vabariigi aastapäevaks soovitame valge sõstra vahuveini, mis saavutas konkursil Parimad Eesti Joogid 2024 parima vahuveini tiitli.”
Tellida saab siin.

Kanarbiku veinitalu – 4 erinevat veini poolmagusast kuivani.
Veinimeister Meelis arvab, et aastapäevaks sobiks kõige paremini poolmagus rabarber mulliga. “Pudeli avamisel saab teha meeleoluka paugu, mis lisab elevust.”
Jälgi nende tegemisi Facebookis ja võta otse kontakti.

Aru mõis – valikus kokku 5 erinevat marjaveini ja vahukat.
Perenaine Katrin arvab, et peolauale annab uhkust juurde mitte just laialt levinud toorainest – pohlast- elegantne mullijook Pohl Nature.
Tutvu nende tegemistega Facebookis.

Muhu veinitalu – valikus 3 veini
Pidulikel sündmustel tuleb ikka avada üks vahuvein või traditsionaalsel meetodil valminud siider, nt Muhu siider Musi 2019, mis on küpsenud pudelis pärmisademel 4 aastat.
Tellida saab siin. 

Ulge veinitalu – valikus 7 erinevat veini ja vahukat.
Vahutav punane arooniavein Fizzaronia on just see, mis pakub elevust. Fizzaronia on hea kaaslane magustoitudele ning julgemad naudivad seda isegi koos tükikese tumeda šokolaadiga või valgehallitusjuustuga. Parima maitseelamuse saavutamiseks oleks otstarbekas serveerida jahutatult 10-12°C.
Tellida saab siin.

Murimäe veinikelder üllatab suisa 18 erineva veini- ja vahuveiniga. Siit leiab kindlasti igaüks endale sobivaima.
Perenaine Janika arvab, et kindla peale minek on valge sõstra vahuvein Versailles. Vaata siit videost, kuidas kirjeldab veini Eesti tippsommeljee Kristjan Markii.
Tellida saab siin.

eesti-veinitee

Uued maitsed tulekul

Rooswald Red – noorukese veinimajana joogid küpsevad alles keldris ning tellida ja maitsta saab alates mai kuust.
Siiski tulevikku vaatavalt soovitab perenaine Piret: “Me ise proovisime kiluvõiga karaskit (tegelikult anšoovis, et liigseid vürtse vältida) ja sel juhul haakub hästi jahe Rooswald Red Jubileum. Kui lihtsalt isetehtud sooja karaskit võiga ampsata, siis sobib jahe Rooswald Red Aurum ja ka Rooswald Red Querqus. Kui teha hästi vähese köömnega sõira, siis võib see koos karaskiga sobida iga Rooswald Redi mustikaveiniga. Sel juhul tuleb pisut mängida veini temperatuuriga, et leida kõige mõnusam kombinatsioon.”
Rohkem infot siit.

Seto Siider – alates sellest kevadest pakuvad veini – ja siidrisõpradele 3 uut maitset.
Seniks saab nende tegemisi jälgida siin.

 

eesti-veinitee-valgejõe-veinivilla