Tee paepealsete maitsete ring Põhja-Eestis: külasta kolme veini- ja üht mõdumaja! Lisaks võid sisse astuda teistegi kohaliku toidu märgist kandva toidutootjate juurde.
Tuuri kokkuleppimiseks võta ühendust veinimajadega ja vali sobiv aeg. Eesti Veinitee veinimajade pered ootavad ja on hea meelega valmis sulle tuuri osas head nõu andma.
Tere tulemast põhjamaisele maitserännakule!
VEINIMAJA
km
erinevat veini
päeva
1. Valgejõe Veinivilla
Alusta sõitu Tallinnast ida poole ja tee esimene peatus Eesti põhjapoolseimas veinitalus Valgejõe Veinivillas. Veine teevad seal ema Tiina ja poeg Gregor, kes on mõlemad sommeljeed ning valmis pea igal ajal veinidest hingestatult rääkima. Etteteatamata sisseastujad saavad veini kaasa osta ning kui pererahval on rohkem aega, siis saab veine ka maitsta. Veinivillasse võib saabuda ka kanuuga mööda Valgejõge ning tegevusi gruppidele on Veinivillal mitmeid. Näiteks veinidega sobitatud talugurmee, veiniorienteerumine, degusteerimine Lahemaa metsas jne.
2. Aru mõis
Järgmiseks võiks sõita veidi lõunapoole ning külastada Aru Mõisa. Aru mõis on väike mõisakoht Kõrvemaal, kus pererahvas soojal ajal käsitööveini valmistab ja külalisi vastu võtab. Mõisas on tänaseks renoveeritud köök-ait ja korrastatud väike park, arendus käib endise laudahoone renoveerimisel. Pakutakse käsitööveinide degusteerimist, tutvustatakse tootmist ja ajalugu ning saab jalutada mõisa pargis. Pakutakse ka suupisteid ning teehuvilistele korraldatakse teetseremooniaid. Külalisi võetakse vastu ettetellimisel soojal ajal kevadsuvisel perioodil. Aru mõisa veinid on tuntust kogunud oma puhaste Põhja-Eestile omaste maitsete poolest.
Broneerida saab telefonil 50 92 108 (Katrin).
3. Nöösker mõdukoda
Järvamaale sisenedes tasub külastada Roosna-Allikul asuvat Eesti esimest moodsat mõdukoda nimega Nöösker. Mõdukojas kääritatakse Eesti meest modernseid veinide kangusega mõdusid. Mõdusid valmistatakse piiratud koguses ja erinevate maitsetega: ebaküdoonia, vaarikad, sõstrad ja teised kodumaised koostisosad. Tulemas on ka mitu koostööprojekti välismaa mõdukodadega. Muide, modernsed mõdud on eriti populaarsed USAs, kus on juba üle 600 mõdukoja ning katsetamine erinevate maitsete ja stiilidega on täies hoos. Tule Nöösker mõdukotta ja vaata, millised on modernsed mõdud ja kuidas neid valmistatakse. Mõdukoja külastus on vaja ette kokku leppida e-maili aadressil caroline@nskr.ee või sõnumiga Nööskeri Facebookis.
4. Habaja Viinvabrik
Tagasiteel Tallinna saab külastada Habaja Viinavabrikut, mis on kuulus päris oma pitsaahjus valmistatud pitsa ja endavalmistatud veinide sobitamise poolest. Veinitootmine asub Habaja mõisa ajaloolises Viinavabrikus. Siin saab tutvuda veinide valmistamisega, degusteerida kohalikke puuvilja- ja marjaveine, uudistada nõukogudeaegset külasauna, kinnitada keha tiigivaatega kohvikus ja rännata fotograafist perenaise näituste vahendusel aiaviljade värvilisse maailma.
Kui on soovi tutvuda teistegi Põhja-Eesti piirkonna tegijatega, siis heaks võimaluseks on külastada Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist kandvaid toitlustajaid. Märgisekandjate hulgast leiad mesinikke, juustumeistreid, õuna- ja kartulikasvatajaid ning veel palju südamega asja juures olevaid pereettevõtteid, aga ka mitmeid kohalikke restorane ja kohvikuid
Viimsist Kundani ja Jürist Väike-Maarjani.
Rohkem infot siit.