Kolm päeva Eesti Veiniteel: kolmas päev

Marit Lond ja Laura Mona Velmre

Kolmanda päeva teekond kulges marsruudil Järiste veinitalu – Hirveaia veinikelder – Habaja Viinavabrik.

Järiste

Majas oli parasjagu käimas katuse ehitus, seetõttu olime väljas ning maitsesime head mustsõstralikööri ja Ässa-nimelist siidrit.

Järiste veinitalu viinamarjad.

 

Viinamarjaveinide degustatsioon, lisaks ka kangemat marjanapsu.

Jõudu katusepanijatele!

Veini kõrvale ka siidrit.

Hirveaia

Hirveaia veinikeldris saime proovida lutsumaksa ja see maitses väga, meenutades tursamaksa. Hirveaia veinikeldri lemmikuks sai mustika-õuna-pihlaka vein, millel oli hea mustika järelmaitse, pihlaka kerge mõrusus tegi selle kombo mõnusaks. See oli ka ainuke pihlakaga vein, mis mekkis kõige enam.

Hirveaia maastik.

Muljet avaldanud lutsumaks.

Degusteerimisele tulnud veinivalik.

Habaja

Habaja Viinavabriku veinimaja nimi on viinavabrik, kuna varasemalt oli seer viinavabrik, aga nüüd valmistab pererahavs seal itaaliapärast ahjupitsat ja maitsvaid marjaveine. Habaja arooniavein on üks lemmikuid.

Klubi kogunemas viinavabriku hoovis.

Ruume ehivad fotokunstnikust perenaise tööd.

Habaja pitsa küpseb väliahjus.

 

Interjöör on huvitav ja kunstipärane.

Vahuveini teisene käärimine toimub pudelis.

Veinitee sügisromantika.

Kolme päeva lemmikud:

Lemmiku tiitli pälvis Murimäe ebaküdoonia vahuvein!

Omapärased olid ka Habaja Viinavabriku nõgesevein ja arooniavein ning Hirveaia mustika-õuna-pihlaka vein.

Likööridest olid parimad Järiste veinitalu mustsõstraliköör ja Allikukivi veinimõisa ebaküdoonialiköör.

Esile tooksime ka Jaanihanso pirnisiidri ja Jääsiidri.

Kohalike veinidega tutvuse loomine viis selleni, et võimalusel eelistame Eesti oma toodangut. Meie veinireis kestis tervelt kolm päeva. Võimalik on aga ka teha lühemaid reise piirkondade kaupa – sellise võtaksime ka ise lähemal ajal ette, et külastada uusi veinimaju ja neid, kuhu seekord ei jõudnud.

Lions klubi veinihuvilised Uue-Saalusel.

 

Loe ka esimese ja teise reisipäeva kohta